FAQ

Wat is het verschil tussen kops en langkorrelige snijplanken?

Het belangrijkste verschil tussen een kops en langkorrelige snijplank is de oriëntatie van de plank. Kops snijplanken zijn eigenlijk langkorrelige snijplanken die in stroken gesneden werden, elk stuk wordt 45 graden gedraaid zodat het kops naar boven ligt en vervolgens weer aan elkaar gelijmd tot een nieuwe snijplank.

 

Het belangrijkste voordeel van een kops snijplank is de duurzaamheid. Bij een kops snijplank gaat de rand van de messen tussen de houtvezels en daardoor worden deze vezels niet verbroken. U kan uw messen veel langer gebruiken dan wanneer u ze zou gebruiken op glas -, plastic of langkorrelige snijplanken. Het mes maakt geen groeven in de plank.

 

Langkorrelige snijplanken zijn een beetje harder voor de messen omdat het mes in het hout snijdt i.p.v. tussen de houtnerf. Dit betekent ook dat er vlugger slijtage op je snijplank komt dan op een Kops snijplank. Longkorrelige snijplanken hebben echter ook enkele voordelen ten opzichte van kops snijplanken. Ze Zijn dunner en lichter dan kops snijplanken. Daarom kosten ze meestal minder. Maar opgelet een langkorrelige snijplank is nog altijd een betere keuze dan glas – of plastic snijplanken.

 

Hoe verzorg ik mijn snijplank?

  -De snijplank ALTIJD afdrogen na het afwassen en NIET laten weken in water.

  • -NOOIT in de vaatwasser of microgolf oven stoppen. NOOIT gebruiken onder de grill.
  • -Nieuwe snijplanken moeten vrij vaak behandeld worden tot wanneer het hout stopt met opdrogen. Wij raden aan om ze te behandelen met minerale olie, 1 keer per dag gedurende de eerste week; 1 keer per week voor de eerste maand en vanaf dan kan u de olie aanbrengen wanneer u merkt dat de snijplank uitdroogt.
  • -De minerale oliën zeker niet vervangen door “keuken” oliën zoals zonnebloemolie, plantaardige olie, olijfolie, …, want na verloop van tijd wordt deze bitter en zal zich hechten op de voeding die erop gesneden wordt. Deze oliën zullen ook de kleur van de snijplank veranderen. Vergeet niet dat het raadzaam is om beide zijden van de snijplank te behandelen omdat de behandeling van slechts 1 kant kan leiden tot het doorbuigen van de snijplank.
  • -Eens in de zoveel tijd kunt u ook gebruik maken van een mengsel van minerale olie en bijenwas voor een meer stabiele en betrouwbare dekking.